1000 Miles Adventure

Moje magisterské štúdium mi dalo dve veci – skúsenosti s vedením tímu pri spoločných školských projektoch a stretnutie s Markétou Navrátilovou, jedinou ženou, ktorá zo sedla motorky fotí Tour de France.

Markéta Navrátilová

S Markétou som sa stretol v Prahe, podelila sa so mnou o cenné skúsenosti, ktoré som využil pri písaní diplomovky… a o dva mesiace mi od nej prišiel tento krásny mail:

„Dobrý den Marku, s dovolením jsem dala Váš email Janu Kopkovi, který pořáda cyklo adventure závod napříč Československem. Hledá fotografa, bude Vás kontaktovat. Neznám podmínky, ale zkušenost by to pro Vás mohla být fajn a věřím, že by o závod měla zájem i média.“

Jan Kopka

Honza Kopka bol niečo ako môj cyklistický idol. Jeho reportáže z transkontinentálnych cyklozávodov, ktoré jazdil a zväčša aj vyhrával som hltal do posledného písmena. Keď mi zavolal, či by som nechcel ako dobrovoľník zdokumentovať prvý ročník závodu 1000 Miles Adventure, ani na sekundu som neváhal.

Zbalil som svoju, už vtedy chabú fotovýbavu, ale s o to väčším odkodlaním som sa vybral na samý východ republiky, do Novej Sedlice.

Jíří Moskál

Na štarte som sa zoznámil s mojím „mediálnym“ tímom – jedným kameramanom a s ďalšími dvoma fotografmi. Najväčším prekvapením však bol vodič nášho červeného Defendra, ktorým nebol nik iný ako profesionálny rally jazdec z Rally Paríž-Dakar, Jíří Moskál.

Pán Moskál je v motošporte legendou, no mne ten týždeň s ním na rozbahnených lesných cestách dal oveľa viac ako len zistenie, že 3-tonové auto vie lietať. Z toho pána ide hlavne neskutočná pokora a mohol by byť (nielen v tomto) vzorom pre mnohých z nás.

Štěpán Stránský

Fotiť závod 1000 Miles bolo naozajstné dobrodružstvo. Zadávateľ bol s fotkami spokojný, rovnako aj MTBiker, pre ktorý som spracovával krátke reportáže. Po skončení závodu som sa rozhodol vytvoriť pamätnú fotoknihu s tým, že ju pošlem Honzovi ako poďakovanie za úžasnú skúsenosť.

Otvoril som Photoshop (áno, bol som mladý a sprostý) a začal vytvárať stránku po stránke. Keď bola kniha hotová, oslovil som Štěpána Stránskeho, ktorý sa zúčastnil Míľ ako závodník. Štěpán je grafik a v Prahe má vlastné grafické štúdio. Neviem ako sa zatváril, keď tú knihu uvidel, ale nadšený z nej určite nebol.

Štěpán mi pomohol s finalizáciou mojej prvotiny a na jeseň 2011 šla kniha do tlače v náklade 3 ks. Honzovi sa však tento nápad zapáčil a knihy som nakoniec pripravoval aj pre ďalšie 3 ročníky závodu. Náklad všetkých troch kníh dokopy bol okolo 270 ks.